-


Gevaarlijke stoffen incident NS Deventer 19 november 1998


Op 19 november 1999 om ongeveer 12.15 werd door een employee van de NS alarm geslagen omdat er schuim vorming werd waargenomen bij het vuldeksel van een tankwagon, die volgens de etikettering gevaarlijke stoffen bevatte, en dat er dus de mogelijkheid bestond dat er gevaarlijke stoffen zouden kunnen vrijkomen.

De "lekkende" tankwagon

De trein waar de tankwagon onderdeel van uitmaakte werd naar het rangeer terrein van het station Deventer gedirigeerd en het rampenplan voor dit soort incidenten werd in werking gesteld. De Deventer brandweer kwam met een tankautospuit, het hulpverlenings voertuig en de ademlucht container ter plekke.

Om veiligheids redenen mogen hulpverleners alleen in samenwerking met de hulpverleners van de NS het rangeer terrein betreden, er moest dus op hen gewacht worden.  15 minuten later arriveerde het hulpverlenings voertuig van de NS, welke in Zwolle gestationeers. d i

Hulpverlenings voertuig van de NS

HEE!, Is de koffie al klaar???

De hulpverleners moesten wachten tot tot het treinverkeer was stilgelegd en de spanning (1500 volt gelijkspanning) van de bovenleiding was gehaald. Nadat er toestemming van de verkeersleiding was kon het rangeer terrein worden betreden om de tankwagon op lekkage van gevaarlijke stoffen te inspecteren. Hiertoe gingen drie brandweer mannen en een NS hulpverlener, uitgerust met perslucht toestellen naar de tankwagon.

Eens even kijken wat er aan de hand is!? HEE !?! Hij is leeg !!?!

De treinwagon was leeg!  Het bleek dat er zich om het vuldeksel van de tankwagon wat sneeuw had opgehoopt. Deze sneeuw werd door de NS emloyee voor schuim vorming aangezien.

Het forensen treinverkeer heeft enkele uren vertraging opgelopen.

AHH, Tijd voor een stevige bak koffie!!!

 

Foto's: copyright Albert Baas


 

De overige actie foto's:

Gevaarlijke stoffen incident NS
Deventer 19 november 1998
Branden in Deventer I Branden in Deventer II

 Up


Home

 


 

Albert Baas, Heeten
Copyright 1998 Albert Baas.